Kevät keikkuen tulevi

18.04.2016, Apteekin hyllyltä

Heipä hei,


Aamusella kuulee jo joutsenten ääniä sekä monien muiden lintujen ääniä, eli kevät on hyvässä vauhdissa. Kunhan maa vielä kuivaa pääsemme pihansiivouksiin. Mutta yksi asia ainakin minun silmään pistää kiertäessäni Nea-koiran kanssa kylän raittia. Miten me ihmiset olemmekaan siistejä - tienvarsilla on turhan paljon tavaraa, joiden oikea paikka olisi roskis. Itse ainakin laitan karkkipaperini taskuun ja vien kotia roskiin. Koiran kakan poimin pussiin ja laitan matkan varrella tienvarsiroskikseen. Ohjeita roskien lajitteluun on jaettu vuosien ajan kotitalouksiin. Esim. apteekista saa ohjeen lääkejätteille ja koirankakkapussin saa Canicurin ostaessa. Eiköhän aleta kaikki omalta osaltamme laittamaan roskat roskiksiin ja pidetään ympäristömme puhtaina turhista roskista. Onhan mukavampi kulkea puhtailla teillä vaikkapa paljain jaloin tulevana kesänä.

Lue lisää »

Huulirasvat testissä

24.03.2016, Vihannin apteekki

Vakiovaruste, kuten rahapussi, avaimet tai puhelin, mikä pitää aina olla mukana joka paikassa. Ahdistus iskee, jos sitä ei ole käden lähettyvillä. Ihanteellinen tilanne on, että jokaisessa takin taskussa ja laukussa on omansa, jotta se ei varmasti unohdu. Nimittäin huulirasva. Tunnustan olevani hieman addiktoitunut huulirasvan käyttäjä. Huulia tulee rasvattua päivittäin ja paremman puutteessa sipaisen huulille ihan vain perusvoidetta. Uusia huulirasvoja tulee markkinoille vinhaa tahtia ja koska kyseessä ei yleensä ole kovin monen euron sijoitus, tulee puikkoja ostettua hyvin matalalla kynnyksellä. Parhaimmillaan yhdessä laukussa on kolme neljä rasvaa, jotta voin valita sopivan rasvan tarpeen mukaan.

Laajan käyttäjäkokemuksieni perusteella ajattelinkin hieman vertailla teille omaa huulirasva-arsenaaliani ja samalla kertoa hieman kuivista huulista ja niiden hoitamisesta.

Miksi huulet sitten rohtuvat?

Kuivat ja rohtuneet huulet ovat kiusallinen oire useimmiten talvella, kun huulten ihoa ärsyttävät kylmyys, viima ja kuiva sisäilma. Lisäksi huulten rohtumista aiheuttavat esimerkiksi suun kautta hengittäminen (lenkkeilijät!), huulten nuoleminen ja pureskelu. Atooppista ihottumaa sairastavilla huulet rohtuvat herkemmin myös kesällä. Lisäksi rohtuneet tai jopa tulehtuneet huulet voivat olla oire ruoka-aine allergiasta, auringonpolttamasta, lääkkeen sivuvaikutuksesta (esim. isotretinoiini) tai ärsytystä huulipunista- tai rasvoista. Nämä ehkä yleisimpiä syitä. Huulten rohtumista ja tulehtumista voivat aiheuttaa myös tietyt sairaudet, joihin nyt tässä yhteydessä en perehdy sen enempää, mutta aiheesta lisää voi käydä lukemassa esim. Terveyskirjastosta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00567

Minkälaisen rasvan valitsen?

Huulirasvan tarkoitus on kosteuttaa huulten ihoa ja siten välttää niiden kuivumista. Huulirasvoja valmistetaan erilaisista öljyistä ja rasvoista, kuten esimerkiksi mehiläisvahasta ja vaseliinista. Yleensä ne sisältävät myös säilöntäaineita ja lisäaineita, joita käytetään värin tai tuoksun aikaansaamiseksi. Lisäksi niihin on voitu lisätä vitamiineja ja aurinkosuoja. Tämän hetken trendien mukaan huulirasvoissa käytetään myös pigmenttejä, jotka värjäävät huulia huulipunien tapaan ja kimalteita ja glittereitä, joilla huuliin saadaan kiiltoa. Valinnan varaa siis löytyy! Itsekin vaihtelen huulirasvaa sen hetken mielentilan ja tarpeen mukaisesti. Huulirasvojen kehittymisen johdosta huulirasvat luokitellaankin nykyään enemmän kosmetiikkavalmisteiksi, kuin ihonhoitovalmisteiksi. Oma huulirasvan käyttöni tukee tätä ajatusta, sillä käytän sitä päivittäisessä meikissäni ja se kuuluu meikkipussini vakiovarusteisiin.

Sitten asiaan! Vaikkakin ostelen huulirasvoja suhteellisen herkästi, panostan silti niiden laatuun. Ostan kaikki huulivoiteeni ja –rasvani apteekista (paitsi Vitalis –voiteen). Apteekkikosmetiikka sarjojen tuotteet valmistetaan useimmiten lääkevalmistus standardeja noudattaen, joten ne ovat varmasti laadukkaita, tasalaatuisia ja puhtaita.

Kuva 1 Tällä hetkellä käytössäni olevat huulirasvat

Eucerin Sensitive Skin Lip Active –huulivoide on perus puikko kaikille huulille. Sen sisältämät dekspantenoli ja E-vitamiini kosteuttavat tehokkaasti nopeuttavat huulten ihon uusiutumista. Tuoksuton ja väriaineeton valkovaseliinipohjainen huulirasva on varma valinta. Sopii vauvasta vaariin, sekä naisille että miehille. Mukavantuntoinen huulirasva levittyy helposti ja imeytyy nopeasti, eikä jätä huulia tahmaisen tuntoiseksi. Tuotekuvaksen mukaan huulirasvassa on UV-suoja SPF 15, mistä en kylläkään löytänyt merkintää pakkauksesta. Hyödyllinen ominaisuus erityisesti kesällä ja keväthangilla, kun aurinko paistaa sen verran korkealta, että huuletkin voivat palaa. Perusrasva siis, helppo ostos jos haluaa ”vain jonkun huulirasvan”. Hinta – laatu –suhde on kohdillaan tässä tuotteessa. Pisteitä annan 4/5.

Herkkujen herkku Muumi Huulivoide Cola oli ihan puhdas heräteostos, joka oli aivan pakko saada! Ihanasti colan tuoksuinen ja makuinen huulirasva on tarkoitettu erityisesti lapsille, mutta miksei tällaiset lapsenmieliset aikuisetkin sitä voisi käyttää? Colan tuoksu on kyllä toisaalta petollinen. Tuoksu on niin houkutteleva ja omaan nenään miellyttävä, että huulia tulee rasvattua turhankin paljon!  Tekisi melkein mieli syödä koko puikko! Muumi Huulivoiteita on markkinoilla neljänä eri makuna: Nipsu – Cola, Pikkumyy – Mansikka, Muumipeikko – Vanilja sekä Niiskuneiti – Appelsiini.

Kuva 2 Muumi Huulivoiteet. (Kuva OriolaKD)

Huulivoiteeseen on lisätty E-vitamiinia, joka suojaa huulia ja nopeuttaa niiden ihon uusiutumista. Lisäksi voiteessa on UVA ja UVB –suojat SPF 15, minkä vuoksi huulirasva kannattaa pakata esimerkiksi rantakassiin kesällä. Jos unohdetaan tuotteen ihana tuoksu, niin kyseessä on ihan peruspuikko, joka sopii vaikka päivittäiseen käyttöön. Erityisen hoitavalta huulivoide ei varsinaisesti tuntunut, mutta kyllä se riittävästi pehmensi. Pisteet tälle tuotteelle 3/5.

Ylellinen luksushuulirasva Avène Cold Cream Lip Balm on tehokkaasti korjaava huulivoide äärimmäisen kuiville ja halkeileville huulille. Valmistajan mukaan huulirasva sopii ihanteellisesti mm. atoopikoille ja ääriolosuhteisiin kuten merelle, pakkaseen ja vuoristoon sekä kuivattavan aknelääkityksen yhteydessä.

Huulivoide sisältää runsaasti Avènen omaa Cold Creamia, joka pehmentää, ravitsee ja suojaa huulia. Sukralfaatti toimii korjaavana aineena. Kaikkien Avène –tuotteiden sisältämä Avène –terveyslähdevesi rauhoittaa ja ehkäisee ärsytystä ja tekee huulten ihosta miellyttävän tuntoisen. Tuotteessa on mieto makea tuoksu, jota en osaa nimetä, eikä sitä ole tuotetiedoissakaan ilmoitettu, mutta omaan nenään tuoksu on miellyttävä sekä hienostunut, eikä lainkaan liian voimakas.

Tämä huulirasva on ehdoton suosikkini. Huulirasva todella pehmentää huulien ihon tehokkaasti, sekä rauhoittaa pahastikin halkeilleet huulet nopeasti. Tehokkaan vaikutuksensa vuoksi voidetta tulee monesti sipaistua myös muihin pieniin rohtumiin, kuten esimerkiksi nenänpieliin tai rystysiin, kun ne tuppaavat pakkasilla kuivumaan kovasti. Hinta tässä huulivoiteessa on kompastuskivi varmasti melko monelle, mutta voin kertoa, että apua halkeileviin ja jopa kipeisiin huuliin saa koko rahan edestä! Tässä on vakiotuote ainakin omaan huulirasva-arsenaaliini myös jatkossa. Pisteet tälle tuotteelle täydet 5/5!

Kuva 3 Kuva Eau Thermale Avène

Uusimpana tuotteena olen ottanut kokeiluun Urtekarm Sheavoi Huulirasva Vaniljan. Huulirasvassa on paljon kosteuttavia öljyjä ja rasvoja ja sen koostumus poikkeaa hieman tavanomaisista huulivoiteista. Ainesosina ovat oliiviöljy*, mehiläisvaha, kaakaovoi*, jojobaöljy*, sheavoi*, vihreä tee -uute*, E-vitamiini, vaniljauute ja granaattiomenan siemenöljy*, joista kaikki *-merkityt ovat luonnonmukaisesti tuotettuja, eli luomua. Kyseessä on ensimmäinen vain apteekeissa myytävä luomuhuulirasva.

Omat ennakko-odotukseni huulirasvan suhteen olivat sokerinen ja tahmea voide, jota saa olla jatkuvasti lisäämässä. Olin väärässä. Voide levittyy mukavasti huulille, vaikka puikko tuntuu normaalia kovemmalta ja vahamaiselta, kun se lämpenee huulien iholla. Huulivoide kosteuttaa ja pehmentää tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Sen kuuluisi ilmeisesti tuoksua vaniljalle, mutta omaan nenääni tuoksuu enemmän mehiläisvaha, josta puikko myös saa kauniin värinsä.

Vaikuttaa lupaavalta, joten jatkan käyttöä ja odotan ääriolosuhteita, jotta näen kuinka voide pärjää esimerkiksi Avènen tuotteelle. Nykyisen kokemuspohjan perusteella tuote saa pisteitä 4/5.

Toinen (tai toiset) suosikkini ovat ACO:n sävyttävät huulivoiteet ACO Face Soft Pink Lip Balm ja ACO Face Soft Red Lip Balm, joista jälkimmäistä en nyt sattunut kuviin löytämään. Mehiläisvahaa ja muita kasviöljyjä sisältävät huulivoiteet kosteuttavat, hoitavat ja pehmentävät kuivia huulia mukavasti, ja plussaa ne saavat minulta ehdottomasti sävyttävästä ominaisuudestaan. Pigmenttiä ei ole kovin runsaasti, sillä kyseessähän ei ole huulipuna, vaan sävyttävä huulivoide, mutta omaan makuuni väriä tulee huuliin ihan riittävästi. Tässä onkin hyvä puikko arkikäyttöön, jos ei tykkää meikata vahvasti, mutta haluaa silti saada hieman väriä huuliin. Samalla tulevat myös huulet hoidettua. Molemmissa puikoissa tuoksuina on vanilja. Aurinkosuojan puuttumisen vuoksi pisteitä näille rasvoille annan 4/5.

Kuva 4 Kuvat: www.apteekkituotteet.fi

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä on Bevita R –huulivoide. Täysin vedetön, hajuton, mauton ja väriaineeton huulivoide sisältää pelkästään kasviöljyjä. Voiteen sisältämät keramidit ovat ihon omia rasva-aineita, jotka säilyttävät ihossa sen oman kosteuden. Dekspantenoli (B5-vitamiinin esiaste) toimii ihon uusiutumista edistävästi, mikä nopeuttaa rohtuneiden ja halkeilevien huulien parantumista. Vaikka kyseessä onkin melko rasvainen tuote, se ei silti jätä huulia tahmaiseksi. Voide levittyy huulille hyvin, eikä sitä tarvitse lisäillä jatkuvasti. Lisäksi rasvaisuus tuo huulille mukavan kiillon.

Kuva 5 Kuva: www.yliopistonapteekki.fi

Näppärä tuubi on helppo ja siisti käyttää. Annostelumuodon johdosta voidetta on helppo laittaa myös muihin pieniin rohtumiin, kuten suupieliin tai nenään. Kyseistä voidetta on saatavana myös isommissa tuubeissa, jotka on tarkoitettu isompien ihoalueiden hoitoon, mutta tämä pakkauskoko (8 g) on mukava käyttää nimenomaan huulille. Tässä on hyvä huulivoide vannoutuneille vaseliinin käyttäjille. Tämä tuote pesee pelkän puhdistetun vaseliinin kuitenkin monipuolisemmalla koostumuksellaan, olemalla siten hoitavampi vaihtoehto. Vaikkakin itse arvostan huulirasvassa enemmän puikkoa kuin rasvaa ja tykkään että tuotteessa on jotain ekstraa, kuten väriä ja tuoksua, annan silti tälle voiteelle pisteitä 5/5. Helppo- ja monikäyttöisyys sekä tehokkuus kompensoivat puuttuvia tuoksuja ja värejä.

Liika on liikaa

Huulirasvoja todellakin on joka lähtöön ja tilanteeseen. Liikakäytölläkin on haittansa, joten muista rasvata huuliasi vain silloin kun on tarve. Huulirasvojen sisältämät aineet, kuten esimerkiksi risiiniöljyn johdokset, hellivät huulten ihoa normaalikäytössä, mutta alkavat ärsyttää sitä jatkuvassa käytössä. Huulet voivat tuntua jatkuvasti rohtuneilta ja niihin tulee lisättyä uusi rasvakerros. Pitkittyneen huulirasvakierteen voi katkaista käyttämällä pelkkää perusvoidetta tai esimerkiksi puhdistettua vaseliinia korkeintaan kaksi kertaa päivässä.

Lue lisää »