Kesä tuo kärpäset ja muut ryömivät otukset

01.06.2017, Vihannin apteekki

Kesä herättää luonnon täyteen loistoonsa. Valitettavasti samaan aikaan heräävät ei niin miellyttävät luonnon ”ystävämme”, hyttyset, paarmat, ampiaiset, mehiläiset, punkit, käärmeet ja loppukesällä ilkeitä iho-oireita aiheuttavat hirvikärpäset.

 

Hyttysenpiston aiheuttamaan kutinaan saa helpotusta hydrokortisonia sisältävistä voiteista. Hydrokortisonivoide on hyvä varata kesälääkekaappiin jo hyvissä ajoin ennen kesän alkamista, jos sitä ei siellä ennakkoon ole. Hydrokortisonivoiteet soveltuvat hyttysenpiston aiheuttamiin kutiaviin paukamiin. mutta myös muihin kutiaviin ihottumiin ja auringonpolttamiin. Antihistamiinipuikko on myös hyvä ja kätevä vaihtoehto hyttysenpiston aiheuttamaan kutinaan, ja se kulkee hyvin mukana. Muista kuitenkin huolehtia, ettet jätä sitä suoraan auringonvaloon tai lämpimään paikkaan. Voimakkaisiin ihoreaktioihin apua saa lisäksi suun kautta otettavista antihistamiineista. Lapsille soveltuvat valmisteet ovat yleensä miedompia ja esimerkiksi suun kautta otettavia valmisteita löytyy hyvin rajallisesti. Kysy lisää apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta lääkkeen soveltuvuudesta.

 

 

Punkit heräävät henkiin jo varhain keväällä, kun päivän keskilämpötila nousee yli 5 plusasteeseen. Punkki on ikävä kaveri, joka pahimmillaan saattaa levittää vakavia sairauksia kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Punkit viihtyvät korkeassa nurmikossa, joten pihapiirin nurmikko ja aluskasvillisuus on hyvä pitää lyhyenä. Myös rannikkoseudun korkeat kaislikot ja heinikot ovat mieluisia punkkien lymypaikkoja. Ennaltaehkäisevästi kannattaa pukeutua pitkälahkeisiin ja –hihaisiin vaatteisiin liikuttaessa alueilla joilla puutiaisia on liikkeellä. Päivittäinen punkkisyyni kannattaa ottaa tavaksi erityisesti, jos on liikkunut alueilla, jossa punkkeja on tavattu. Ihmisten lisäksi myös kotieläimet, kuten koirat kissat voivat saada punkkitartunnan. Hyvään kesälääkekaapin varustukseen kuuluu myös punkkipihdit ja ihondesinfiointiaine punkin poistoa varten. Koirille ja kissoille apteekista löytyy punkkikarkotteina valeluliuoksia tai pantoja. Kysy apteekista lisää.

 

Ampiaiset ja mehiläiset voivat aiheuttaa ikäviä iho-oireita erityisesti herkille henkilöille. Lieväoireisiin ampiaisen ja mehiläisen pistokohtiin voi voidella hydrokortisonivoidetta. Kyynpurema on vaarallinen erityisesti lapsille, mutta voi olla sitä myös aikuisille. Kyynpurema vaatii aina lääkärikäynnin. Puremakohta tulee asettaa lepoon. Ensiavuksi on myös hyvä varata lääkekaappiin Kyypakkaus, joka otetaan tarvittaessa pakkauksen ohjeen mukaan mahdollisimman pian kyynpureman jälkeen. Kyypakkaus soveltuu lisäksi ampiaisen- ja mehiläisenpiston aiheuttamiin voimakkaisiin iho-oireisiin. Kyypakkauksen säilytyksessä on hyvä huomioida, ettei se pääse jäätymään, esimerkiksi kesän jälkeen kesämökillä tai asuntovaunussa.

 

Joka tapauksessa nautitaan kesästä ja toivottavasti myös aurinkoisesta sellaisesta.

Toivotamme asiakkaillemme oikein ihanaa ja rentouttavaa kesää.